Negatieve gedachten kunnen leiden tot stress

Hoe jij een situatie of ervaring interpreteert, welke betekenis jij er aan geeft, kleurt als het ware jouw waarheid. Het bepaalt of jij een situatie als positief of negatief ervaart. Hiermee creëren we onze eigen realiteit, onze wereld. Ieder van ons heeft zo zijn eigen werkelijkheid. Als jij veel negatieve, angstige of sombere gedachten hebt dan kan er stress ontstaan. Uit onderzoek weten we dat stress het immuunsysteem verzwakt en ons lichaam meer vatbaar maakt voor (infectie)ziekten. Langdurige stress is daarbij schadelijker dan kortdurende stress. Langdurige en chronische stress kan bovendien leiden tot allerlei lichamelijke klachten waaronder burn-out.

Negatief denkpatroon

Het is dus belangrijk om bij jezelf vast te stellen of jij vastzit in een negatief denkpatroon. Want als dat zo is ben je meer vatbaar voor stress. Denk eens terug aan de laatste keer dat je ziek was. Ging hier een periode aan vooraf waarin je onder grotere (werk)druk stond? Was je veel aan het piekeren of waren er voortdurend negatieve gedachten en gevoelens? Was je onrustig, nerveus, somber of angstig? Had je het door wat de invloed van je negatieve denkpatronen en gevoelens met je gezondheid deden? Je kunt het vaak herkennen door lichamelijke symptomen als bijvoorbeeld verkrampte schouders en nek. Misschien omdat je van jezelf nog net even die extra klus af moest hebben of toch écht die deadline van jezelf moest zien te halen.

‘Leer gedachten te onderscheiden van emoties’

Omdat de impact van hoe wij denken groot is, is het dus goed om onderscheid te maken tussen onze gedachten en onze emoties (en daarmee ons handelen). Inzicht krijgen in hoe jouw gedachten invloed hebben op jouw gevoelswereld geeft veel mogelijkheden. Jij bepaalt immers zelf wat je wilt geloven en bent de regisseur van jouw leven. Je kunt daardoor zelf grote stappen nemen om jezelf meer ruimte, vrijheid en daadkracht te geven. Als je iedere keer op dezelfde manier omgaat met een frustrerende situatie krijg je immers hetzelfde resultaat en verandert er niets. Als je leert om, vanuit bewustwording, op een nieuwe gezondere manier met je gedachten om te gaan geeft dat meer kans op geluk, succes, gezondheid etc. Het is enorm bevrijdend.

Aantrekkingskracht

Nog een belangrijk weetje is de Wet van Aantrekkingskracht (Law of Attraction). Deze wet legt uit dat waar jouw focus naar uitgaat, jouw gedachten en gevoel naar uitgaan, ook jouw werkelijkheid zal zijn. Je creëert je eigen werkelijkheid. Je trekt als het ware als een magneet dat aan wat overeenkomt met jouw werkelijkheid. Dus als je je down voelt ben je niet in staat vrolijke mensen aan te trekken, als je gelooft dat je in het leven geen rijkdom mag hebben dan zul je ook arm blijven etc. Dus heb je positieve gedachten, sta je positief in het leven, dan trek je positiviteit aan. Met negatieve gedachten en negatieve emoties trek je negativiteit aan! Gebruik deze wetenschap om de goede dingen in het leven aan te trekken of zoals de selffulfilling prophecy: je krijgt wat je denkt en verwacht!

 

Liefs,

Simone

1000 Resterende tekens


Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok