Bestaat toeval?

Toeval bestaat niet?

Bestaat toeval? Geloof jij in toeval? Of denk je dat alles je overkomt met een reden? En wat is toeval dan eigenlijk? Je denkt net aan je oma en prompt belt ze je op. Maar misschien denk je wel heel vaak aan je oma. Dus wanneer is iets meer dan toeval? Toeval wordt vaak gezien als een samenloop van omstandigheden die wij opmerkelijk vinden. Vraag jij je af of toeval bestaat?

Persoonlijk geloof ik niet dat toeval bestaat. Als ik terugblik op mijn leven kan ik zeggen dat niets mij zomaar overkwam.

Een auto-ongeluk op mijn 28e heeft ervoor gezorgd dat ik belangrijke keuzes heb gemaakt (op het gebied van de liefde, werk, wonen, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling). In 2009 heeft dat geresulteerd dat ik mijn passie ging volgen en Massop Coaching ben opgestart. Na het ongeluk ben ik extra goed voor mezelf en mijn lichaam gaan zorgen waardoor ik nu veel gelukkiger ben en me enorm dankbaar voel. Het overlijden van mijn vader aan kanker zorgde ervoor dat ik mijn eigen angst voor de dood onder ogen ben gaan zien en dat nu heel anders ervaar. Het heeft ervoor gezorgd dat ik een post hbo-stervensbegeleiding ben gaan doen en mensen ook in hun stervensproces kan begeleiden.  En zo zijn er nog vele andere voorbeelden waarmee ik een boek zou kunnen vullen. Alles heeft zijn redenen (gehad) en van veel moeilijke of nare gebeurtenissen heb ik enorm veel geleerd. Ook al begreep ik er op dat moment niets van of was het heftig om mee te maken. Het heeft mij zoveel goede dingen gebracht, sterker gemaakt, gevormd en verrijkt. Daarom geloof ik ook niet meer dat toeval bestaat en dat alles een reden heeft.

Toevallig of toch niet?

Het voelt alsof het leven mij geeft wat ik op dat moment nodig heb. Het zijn niet alleen de grote gebeurtenissen in het leven waarbij ik zie dat toeval niet bestaat. Ook de kleine dingen in het leven bevestigen dat voor mij: het stilvallen van een offertetraject net op het moment dat ik even ruimte nodig heb in mijn agenda, het zich aandienen van mogelijkheden en kansen wanneer ik er klaar voor ben en de vele dagelijkse ‘toevalligheden’ waarbij je iedere keer denkt: “Hé grappig, dat is toevallig”. Het gebeurde zo vaak dat ik op een gegeven moment, ook al ben ik erg nuchter, ging toetsen of het nou echt allemaal zo toevallig was, door te observeren en bij te houden. En voor de meeste toevalligheden kon ik geen logische verklaring vinden.

Hoe word je gelukkig? Creëer je eigen werkelijkheid.

Je trekt aan waar je in gelooft. De Wet van Aantrekkingskracht (Law of Attraction) legt uit dat waar jouw focus naar uitgaat (dus waar jouw gedachten en gevoel naar uitgaan), ook jouw werkelijkheid zal zijn. Je creëert dus je eigen werkelijkheid. Je trekt als het ware als een magneet datgene aan wat overeenkomt met jouw werkelijkheid. Alle gebeurtenissen en verschijnselen zijn een manifestatie van iets wat op onbewust niveau bij jou vanbinnen gebeurt: in je mentale en emotionele leven, in je overtuigings- en verwachtingspatronen. We creëren zo onbewust ons eigen leven en halen daarmee gebeurtenissen naar ons toe, goede en kwade. En omdat het zich allemaal op een onbewust niveau afspeelt zeggen de meeste mensen “het overkomt” me of “wat toevallig”. Maar we staan dus zelf aan de basis en zijn ons daar helemaal niet bewust van! Dus doe er je voordeel mee.

‘Het leven geeft mij wat ik op dat moment nodig heb’

Als jij je down voelt, ben je niet in staat vrolijke mensen aan te trekken. Als je gelooft dat je in het leven geen rijkdom mag hebben, zul je ook arm blijven. Voel jij jezelf minderwaardig of slecht, dan heb je bijvoorbeeld een partner die jou kleineert. Allemaal weerspiegelingen van jouw overtuigingen. Met negatieve gedachten en negatieve emoties trek je negativiteit aan. Als we een negatief zelfbeeld hebben, focussen we op de negatieve dingen en creëren we voor onszelf een waarheid die ons ongelukkig maakt. Maar heb je positieve gedachten, sta je positief in het leven, dan trek je positiviteit aan. Als we een positief zelfbeeld hebben, focussen we op alles wat goed gaat en creëren we een waarheid die ons gelukkig maakt. Een waarheid waarin we krachtig in het leven staan, alles aankunnen en gelukkig worden. En wanneer jij jouw levenspad volgt, jouw levensdoel, dan zul je ervaren dat er steeds meer van die leuke en positieve toevalligheden op je pad komen. Het is bijna magisch hoe dat voor je gaat werken.

Grootste leermomenten

Als je je hier bewust van wordt, ga je je leven steeds meer in eigen handen nemen. Je kunt je leven bijsturen in de richting van je eigen geluk. Gebruik deze wetenschap om de goede dingen in het leven aan te trekken of zoals de selffulfilling prophecy zegt: Je krijgt wat je denkt en verwacht! Nare gebeurtenissen en lichamelijke klachten kun je bijvoorbeeld zien als signalen. Stel jezelf iedere keer de vraag ”Waarom? Om welke reden heb ik dit naar mij toegehaald? Wat heb ik hier te leren? Soms is het antwoord niet helder op het moment zelf en duurt het even voordat je het kunt of wilt zien (het is namelijk soms best een confrontatie met jezelf!). Maar ik kan ronduit bij alle ‘narigheid’ uit mijn leven zien wat het mij moest brengen en wat ik te leren had. Zonder dat was ik niet geweest wie ik nu ben. Ik kan volmondig zeggen dat ik er niets van had willen missen.

De wereld is neutraal

Daarbij is het voor mij een mooie levensles om te beseffen dat er niet zoals bestaat als ‘narigheid’, ‘negatieve’ gebeurtenissen of ‘fouten’. Iets wat ik in het verleden als negatief had bestempeld is, vaak achteraf en soms pas jaren later, enorm positief gebleken. Dat helpt mij ook om gebeurtenissen als neutraal te zien en me bewust te zijn van de betekenis die ik bijna automatisch aan een situatie of gebeurtenis wil geven. Ik probeer er geen oordeel over te geven, de realiteit zoals deze zich aandient te accepteren en te omarmen. Dat bekent niet dat ik in de slachtofferrol zit. Niet alles lig al vast maar heeft wel een reden. Ik stap in de regie door allereerst te kijken of ik er invloed op uit kan oefenen? Is dat antwoord: ja, dan kom ik in actie kom, stap ik in de regie. Dingen gebeuren in het leven maar hoe je ermee omgaat dat bepaal je immers zelf. Kan ik het echter niet beïnvloeden? Dan accepteer ik het zoals het is en laat het vervolgens ook los. Het helpt me om in het hier en nu te zijn en zonder oordeel te kijken wat zich aandient. Als een soort levenslessen waarbij de meest “lastige” situaties vaak de grootste leermomenten zijn. Het is enorm verrijkend als je het zo kunt benaderen, bevrijdend ook.

 Ik ben benieuwd of jij de gebeurtenissen in jouw leven ook zo kunt benaderen? En wil je weten wat ik hierin voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis en vrijblijvende strategiesessie aan. 

Gravatar
Jurgen
Oehhhhh wat heb ik me toch een boel geleerd de afgelopen jaren.... nadat ik de relatie met m'n ex-vriendin beëindigde (ze heeft een verborgen somatische narcistische persoonlijkheid sstoornis) werd er voor mij VEEEEEEL duidelijk... ik heb veelste makkelijk over me heen laten lopen... dus ná 2/2/'18 sneuvelde meteen zo'n 6 of 7 vriendschapsrel aties...mensen die wat kwamen halen bij me... en nooit wat brengen...m'n leven is daarna, vrienden gaven me terug, een stuk rustiger geworden...
Al... leer ik NÓG steeds.... elke dag... wat verteld m'n depri-achtige gevoel me.... Get on your feet and goooooooo on! Dus "Follow your passion, and money will follow...." zit ik ineens als potentiëel projectleider in een Europees Photonics project... waarbij ik binnenkort alle 28 landen van de EU mag gaan bezoeken...en én passant heb ik 2 nieuwe businesspartner s, die beide ook de nodige leerprocessen hebben... waarover we openlijk praten met elkaar :-)

Ik wil nog meer positief kwijt... letters zijn OP!!!

Gravatar
Simone Massop
Wat een prachtige ontwikkelingen voor je Jurgen! Geniet er heerlijk van!

Gravatar
Lex de Kleuver
Dag Simone,

Dank je voor je beschouwing over het fenomeen 'toeval'. Net als jij geloof ik niet in toeval. Gebeurtenissen, signalen die je krijgt zijn er voor een reden. Je noemt een paar ervaringen uit je eigen leven en ik weet inmiddels dat er mensen op je pad komen met een bedoeling en dat hetgeen je overkomt ook een betekenis heeft. Je moet het alleen in perspectief kunnen plaatsen en dat lukt niet altijd omdat je hiervoor nog de levenservaring ontbeert of omdat je onrustig bent in je hoofd omdat je op dat moment in beslag wordt genomen door andere zaken. Het besef komt (vaak) later. Een positieve energie uitstralen doe je niet alleen verbaal maar vooral ook non-verbaal. Het geeft je kracht en het vermogen om sturing te geven ook al ben ik van mening dat ons leven voor een groot deel is voorbestemd. Mijn complimenten voor je heldere uitleg over thema's die je bezig houden. Het is heel herkenbaar voor me. Veel succes en ik lees graag je volgende berichten. Hartelijke groet, Lex

Gravatar
Simone Massop
Dank je wel voor je feedback Lex! Mooi dat je dit ook zo ervaart! Hartelijke groeten terug!

1000 Resterende tekens


Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.

Ok