Waarom vinden we emoties vaak zo eng?

Het hebben van emoties is net zo natuurlijk als ademhalen. Iedereen heeft ze. Het maakt ons mens. Maar waarom vinden we emoties dan vaak zo eng? We verdrukken ze, vluchten voor ze of redeneren ze weg. Terwijl juist door het accepteren van onze emoties ze geen vat meer op ons hebben.

Toen we nog klein waren hebben we geleerd dat er “goede” en “slechte” emoties zijn. De goede waren toegestaan en de slechte waren niet welkom. Je leerde door te zetten en flink te zijn als je ergens bang voor was, je verdriet had of boos was. De slechte of foute emoties heb je geleerd te verdringen en je paste je aan de wensen en eisen van je omgeving (familie, school, vrienden en de samenleving) aan. Gaandeweg hebben wij zo geleerd tegen bepaalde emoties te vechten, ze te ontkennen, te vluchten in ons denken en zijn we vaak heel goed geworden in het wegredeneren van onze emoties.

Wat zijn emoties eigenlijk?

Feitelijk zijn emoties niets anders dan een aantal lichamelijke reacties op chemische stoffen die door je lichaam stromen. Emoties zijn energie in beweging, met een begin en een einde. Er gebeurt iets leuks wat je een prettig gevoel geeft, er gebeurt iets vervelends wat je een slecht gevoel geeft. Emoties maken je via je zintuigen alert op wat er gebeurt en je hersenen verwerken deze emoties, zodat je lichaam je vertelt hoe het op een emotionele situatie moet reageren. Een emotie op zich duurt dus maar heel kort. Het verhaal wat we eromheen bouwen zorgt dat het voor ons gevoel langdurig in stand blijft. Dit is echter niet de emotie, maar ons verhaal.

Emoties zijn onderdeel van ons

Als je zoals zovelen in je jeugd hebt geleerd je emoties te verdringen wil dat dus niet zeggen dat deze emoties er niet zijn. Emoties zijn en blijven onderdeel van ons mens zijn. Net zoals je je gedachten niet tegen kunt houden (ze komen en ze gaan), zo is het ook met emoties. Vaak is onze grootste angst dat onze emoties ons kunnen verwoesten, ons van onze rust en geluk beroven, ons leven beïnvloeden. Echter, het is ons verzet ertegen, het vechten tegen onze gevoelens en emoties wat ons uitput. De weerstand houdt je emoties in stand en dat schept alleen maar meer weerstand. Deze weerstand werkt hetzelfde als met de negatieve gedachten. Juist de weerstand houdt de negatieve gedachtestroom in stand.

‘Emoties hebben je wat te vertellen’

Verwelkom je emoties

Wat zou er gebeuren als je vandaag eens besloot dit spel niet langer meer mee te spelen? Als je vandaag hiermee stopt en je emoties welkom heet en deze accepteert voor wat ze zijn: emoties. Net zo natuurlijk als ademhalen, ze komen en gaan. Je zult erachter komen dat de enige vijand in deze je weerstand blijkt te zijn en dat je door je emoties welkom te heten je komt bij wie je werkelijk bent, je essentie.

Emoties zijn net als golven van de zee: ze zwellen aan tot ze hun hoogste punt bereiken, waarna ze weer wegebben. Het duurt maar een paar seconden tenzij je er betekenis aan geeft, er een verhaal omheen breit, er aandacht aan geeft. In essentie zijn emoties heel vluchtig. Wanneer je je openstelt voor de kern van de emotie, ongeacht welke, vind je daarin de rust die je zoekt.

Geen weerstand

Je kunt dit goed zien bij kleine kinderen en baby’s. Zij zijn nog zo puur, ze hebben nog niet geleerd wat “goed” en “slecht” is. Binnen een minuut zie je soms allerlei emoties bij ze voorbijgaan, van boos, naar verdrietig en dan heel blij. Alles komt en gaat, de baby heeft nog niet geleerd dat hij zich ertegen hoort te verzetten. Er is geen weerstand tegen de emotie, het komt en gaat zonder dat de baby daar allerlei gedachten of oordelen over heeft, de baby wordt in zijn essentie er niet door beïnvloedt.

Wees blij met je emoties

Dus verwelkom je emoties, zonder oordelen, drama en verhaal eromheen, zonder analyse of zonder eronder gebukt te gaan. Alle vormen van vermijdingsgedrag zorgen alleen maar dat de ellende langer duurt. Wees blij met je emoties, je hebt ze nodig en ze helpen je bij jezelf te komen en te blijven. Je emoties helpen je jezelf echt te leren kennen, wie je in de kern bent.

Wil jij je meer bewust worden van de invloed van jouw gedachten op je gevoelens? Lees mijn gratis eBook en profiteer van de inzichten en handvaten die ik je graag meegeef.

Liefs,

Simone

1000 Resterende tekens


Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok